Post image
Sessiz ayakkabılar bu yıl da yürüyemedi

ZAA_9636

İstanbul Valiliği, Umut Vakfı tarafından 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde Taksim’de yapılması planlanan “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü”nü  yasakladı.

Umut Vakfı yönetimi toplumsal barış ve uzlaşmaya önemli bir katkı sunan “Sessiz Ayakkabılar”ın yürüyüşünün geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yasaklanması karşısında yürüyüşü yapmamaya karar verdi.

281198f544f34ad781c972b22fad5bc9Her yıl ortalama 4 bin 500 kişinin bireysel silahlarla can verdiği Türkiye’de “bireysel silahsızlanmanın önemine dikkat çekmek ve bu konudaki toplumsal birlikteliğin güçlenmesini sağlamak” amacıyla Umut Vakfı’nca her yıl  ‘28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde Taksim’de düzenlenen ve geleneksel hale gelen  “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü”  etkinliğine İstanbul Valiliği geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, “Taksim yasağı”nı gerekçe göstererek “izin” vermedi. Valilik, Umut Vakfı’na programın sadece saat 10:30’da Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılması olarak değiştirilmesi koşuluyla yapılabileceğini bildirdi.

Etkinlik ve programın bir bütün halinde uygulanabilmesi için Valilikten istenen saatin 12:30 olduğunu, böylece program bütününün bozulmadan gerçekleştirilebileceğini belirten Umut Vakfı yönetimi, çelenk bırakma saatinin 10:30 olmasının 14:00’deki ödül törenini de aksatacağını, çelenk bırakmaya gelenlerin saatlerce alanda beklemek zorunda kalacaklarını vurguladı. Buna karşın valilik, çelenk bırakma töreninin de, 12.30’da yapılmasına ‘izin’ vermedi.

“Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü”nün geleneksel olarak 12 yıl aralıksız gerçekleştirildiğinin altını çizen Vakıf yönetimi, “Bireysel silahlarla her yıl adeta bir savaştaymışçasına insanlarımızı kaybederken bu yasak bizimle birlikte yakınlarını kaybeden tüm aileleri de derinden üzmüştür. Barış dili ve kültürünü hâkim kılmaya önemli ölçüde katkı sunan bu etkinliğe yasak kararı silahların da can almaya devam etmesine sessiz kalınması anlamına gelmektedir. Yasaklar koyarak, yasakları sürdürerek geçmişle insanların yüzleşmesini önleyemezsiniz. Acı paylaşmakla azalır, yasaklarla değil…”  açıklamasını yaptı.


ZAA_9390 (2)

Umut Vakfı tarafından 2001 yılından beri Taksim Meydanı’nda gerçekleştirilen etkinlikte bireysel silahlar nedeniyle yakınlarını  kaybeden  aileler bir araya geliyordu. “Bireysel bir silah ile hayatını kaybetmiş kişilerin protesto şansı” olmamasından yola çıkan “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü”nde aileler ve toplumun duyarlı yurttaşlar Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire  Dedeman Çağatay ile birlikte kırmızı halı üzerine kaybettiği yakınlarının ayakkabılarıyla, fotoğraflarını ve kırmızı karanfiller bırakıyordu. Aileler, kendi yaşadıkları büyük acıyı başkalarının yaşamaması için tüm topluma duyarlı olma çağrısında bulunuyorlardı. Program, daha sonra da, tüm katılımcılarla birlikte yine Taksim’deki bir otelde saat 14:00’te  “Bireysel Silahsızlanma Ödülleri” töreniyle devam ediyordu.

 ‘Sonuçları unutmayın…’

28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü, “bireysel silahlanmanın yaşam hakkını tehdit eden önemli bir sosyal sorun” olduğunu vurgulamak ve sonuçlarını unutturmamak için düzenleniyor.

Vakıf, kurulduğu 1993 yılından bugüne Nazire Dedeman Çağatay öncülüğünde şiddetin en uç noktası ve tek işlevi öldürmek olan silah şiddeti ile mücadelesini sürdürüyor.

İyi haftalar

Umut Vakfı

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN