Post image
700 milyon çocuğun çocukluğu çalınıyor

84521
1 Haziran Uluslararası Dünya Çocuk Günü’nde açıklanan rapora göre, dünyada 700 milyon çocuk, çocukluğunu yaşayamıyor. Şiddet ve savaş nedeniyle göç, erken yaşta evlilik ve hamilelik, çocuk işçiliği, kötü sağlık koşulları ve okula gitmekten mahrumiyet, çocukluğu tehdit eden başlıca etkenler.

En çok Batı’da ve Orta Afrika’da tehdit altındalar

Save the Children’ın 172 ülkede yaptığı araştırmada 5 yaş altı ölüm, yetersiz beslenme, erken evlilik, eğitim, çocuk işçiliği, genç yaşta hamilelik, çatışmalar nedeniyle sürgün ve ölümcül sonuçlu aşırı şiddet gibi 8 unsur ele alındı.

Araştırma, çocukluğun en çok Batı ve Orta Afrika’da tehdit altında olduğunu ortaya koydu. Ülkeler sıralamasında son sırayı Nijer alırken bu ülkeyi Angola, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Somali takip ediyor.

Türkiye 59’uncu sırada

Çocukluğun en az tehdit altında olduğu iki ülke Norveç ve Slovenya oldu. Bu ülkeler Finlandiya, Hollanda ve İsveç takip ediyor. Almanya sıralamada 10’uncu sırada Türkiye ise 59’uncu sırada yer aldı.

Raporda çocukluk “her şeyden önce oyun oynanan ve öğrenilen, bir çocuğun kişiliğinin tümüyle kendini geliştirebildiği” dönem olarak tanımlanıyor. Her çocuğun “tam sevgi, bakım ve korunmayı” hak ettiği ifade ediliyor. Çocuklar arasında “en yaralanabilir ve en çok dışlanan çocukların, kız çocukları, sığınmacı çocuklar, yoksul, dezavantajlı ve engelli çocuklar” olduğu belirtiliyor. Save the Children Almanya yönetiminden Bidjan Nashat, çocukların korunma, öğrenme, gelişme ve oynama hakkının güvence altında olmamasının “Kabul edilemez” olduğunu söyledi.

***

Rakamlarla “çalınan çocukluk”

Raporun ortaya koyduğu çarpıcı sayılar şöyle:

» Her iki saniyede bir kız çocuğu bir çocuk dünyaya getiriyor. Hamilelik ve doğum sırasındaki komplikasyonlar 15 ile 19 yaş arasındaki kız çocuklarında ikinci en sık görülen ölüm nedeni.

» Tüm dünyada yaklaşık 16 bin çocuk beş yaşına gelmeden hayatını kaybediyor.

» Dünya çapında her gün 200 çocuk cinayete kurban gidiyor.

» Her yıl yaklaşık 15 milyon kız çocuğu 18 yaşına gelmeden evlendiriliyor.

» Dünyada yaklaşık 28 milyon çocuk yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı.

» 5 yaşın altında 156 milyon çocuk yetersiz beslenme nedeniyle büyüme bozukluğu yaşıyor.

» Dünyada 168 milyon çocuk çalışmak zorunda.

» Dünyada 263 milyon çocuk okula gitmiyor.

(Birgün, 02.06.2017)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN