Post image
“5 bin kişi hüküm giymeden öldü”

Routers

 

Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük 500 hapishanesindeki ölüm oranı, son resmi verilerin 2016’da yayımlanmasından bu yana yüzde 8’den fazla arttı. Hayatını kaybedenlerin büyük kısmı iddia edilen suçlardan hiç hüküm giymemiş kişilerden oluşuyor.

Araştırmaya göre, 2008 ile 2019 yıllarının mercek altına alındığı 12 yıllık süreçte, özellikle Başkan Donald Trump yönetiminin ilk 3 yılında ölüm oranları en yüksek noktaya yükseldi.

Eyaletlerdeki en büyük 10 cezaevi ile 750 ve üzeri mahkumun kaldığı toplam 523 hapishanedeki 12 yıllık mahkum ölüm kayıtlarının incelendiği çalışmada ortaya çıkan tablo, ABD federal hükümet verilerinin dışındaki en yüksek rakam olduğunu gösteriyor.

Çalışmada 7 bin 500 ölüm hadisesi incelenirken 2008 ile 2019 yılları arasında cezaevinde ölen kişilerin 3’te ikisine denk gelen 4 bin 998 kişinin, henüz mahkemeye çıkarılmadan hayatını kaybettiği görülüyor.

Bu kişiler öldüklerinde masum kabul edildiler. Bir diğer deyişle, hiçbir zaman kendilerine yöneltilen ve tutuklandıkları suçlardan hüküm giymediler.

Araştırma, geçen yıldan itibaren 500’den fazla mahkumun kaldığı hapishanelerdeki ölüm oranının yüzde 35 artış gösterdiğini ortaya koyuyor.

Reuters’ın bulgularına göre bu artış, cezaevlerindeki hastalık, intihar, aşırı dozda uyuşturucu ve alkol kaynaklı.

Keza yetersiz gözetim, yetersiz orandaki tıbbi ve akıl sağlığı hizmetleri desteği de etkenler arasında.

Verilere göre cezaevinde ölen mahkumlardan 2 bini kendi canına kıydı. Bunlardan bin 500’ü yargılanmayı ya da haklarında yazılacak iddianameyi bekliyordu.

Veriler, son 3 yılda hapishanelerdeki intihar oranının birçok tesisin intihar bilinci ve müdahale girişimleri başlatmasıyla düştüğünü gösteriyor.

Ancak aşırı dozda uyuşturucu ve alkol kaynaklı ölüm oranı yüzde 72 arttı.

Amerika Birleşik Devletleri, 1984’te yürürlüğe giren bir madde kapsamında mahkumların hangi sebeple öldüğüne dair herhangi bir veri paylaşmıyor.

Ajanslar

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN