Post image
5 bin çocuğumuzun akıbeti belli değil

ÖZLEM KONUR USTA

Türkiye’de, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık İstihbarat Hareket ve Bilgi Toplama Dairesi Şubat ayı verilerine göre, 5 bin 530 çocuk kayıp. Bunların yüzde 65’i kız çocukları…

Türkiye İstatistik Kurumu’na göre ise yalnızca 2012 yılında güvenlik birimlerine bildirilen kayıp çocuk vakası 12 bin 474. Bulunan çocuk, bin 661. Kayıp çocuk vakaları her geçen gün artıyor. TÜİK verilerine göre 2008’de 4 bin 517 olan vaka sayısı 2012’de 12 bin 474’e yükseldi.

YAKAD, Umut Otobüsü ile Türkiye’nin gündemine girdi. Umut Otobüsü üzerinde kayıp fotoğraflarıyla Türkiye’yi dolaştı, diğer çalışmalarla birlikte 900 kişi ailesine kavuştu. Yüz yaşlandırma tekniğini emniyetten önce YAKAD gündem getirdi.

yasam2

25 yıldır ağabeyini arıyor 

YAKAD Başkanı Zafer Özbilici‘ye göre toplumsal koordinasyonla kayıpların önüne geçilebilir.

Zafer Özbilici’nin ağabeyi Abdülhamit Özbilici 25 yıl önce kayboldu. Babası İsmet Özbilici il il, sokak sokak onu aradı. Bu sırada başka kayıp yakınlarıyla karşılaştı. Böylece kayıp yakınlarını tek bir çatı altında toplama fikri ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kapısını çaldı. Büyük panolara kayıpların fotoğraflarının asılmasını, böylece kayıp olgusunun her an toplumun gündeminde olmasını önerdi. Emniyet ise “zaaf olarak algılanır” diye projeye sıcak bakmadı.

Zafer Özbilici, geçmişte yakınlarını kaybedenlerle ilgili hiçbir çalışma yapılmadığını söylüyor. Diyor ki: “Kapımı çalıp da senin ağabeyinle ilgili bir gelişme var diyen yok. Bir avuç fakir fukara bir araya geldik. Kendi imkânlarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Yardım edenimiz yok.”

Özbilici, kolluk kuvvetlerinin kaybolma olayından sonra harekete geçtiğini, devletin kayıplarla ilgili farkındalık çalışmalarına daha çok önem vermesi gerektiğini söylüyor.

Zafer Özbilici, kayıp çocuk vakalarında artış olmakla birlikte kaçırılan çocuk vakalarında azalma olduğuna dikkat çekiyor.

Internet ciddi tehlike

Ortalama bin kayıp çocuktan 6’sı kaçırılmış ya da kaçırıldığından şüphe ediliyor. Çocuklar en çok kendi istekleriyle evden kaçıyorlar. Özbilici, bunun nedenlerini şöyle özetliyor:

“İmkânsızlıklar, aile içindeki şiddet, macera düşkünlüğü ve gönül ilişkileri… Çocuk rahat yaşama kavuşma isteğiyle kaçabiliyor. Ya da borca giriyor, babasından şiddet görmektense kaçmayı tercih ediyor. Aileler, çocuklarıyla iyi diyalog kurmalı. Gönül ilişkilerine hoşgörüyle yaklaşmalı. İnternet de ciddi bir tehlike. Çocuğunuzun internette kimlerle ilişki kurduğunu kontrol edemiyorsunuz. Kız çocukları, babalarından göremedikleri sevgiyi internette tanıştığı babası yaşındaki adamda arayabiliyor. Anne babanın evde çocuklarına sevgisini göstermesi çok önemli. Kaçırılan çocuk kadar kendi isteğiyle kaçan çocuklar da istismara uğrayabiliyor, suça karışabiliyor.”

Cinsel istismar, pedofili ve ensestin en büyük tehlike olduğunu dile getiren Zafer Özbilici, ailelere bu konuda yaptıkları uyarıları da anlattı:

“Aileler çocuklarına yabancı mesafesini anlatmalı. Çocuk, kimseden yiyecek içecek almaması gerektiğini bilmeli. Yabancıyla konuşmamalı, kurduğu diyaloğu ailesiyle paylaşmalı. Köşedeki bakkal amcanın kucağına oturup onu sevmesine izin vermemeli, dayısının çocuğuyla aynı yatakta uyutulmamalı. Aileler, çocuklarının iç dünyasının yakından takip etmeli.”

Saç tellerini saklayın

YAKAD’ın anne babalara kaybolma olayının ardından çocuklarını kolay bulabilmesi için de önerileri var:

– Çocuğunuzu bir yere gönderirken güzerğâhını ve hangi araçla gideceğini birlikte kararlaştırın.

– Saç tellerini tarihini kaydederek saklayın.

(Aydınlık, 10.04.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN