Post image
484 bin üniversite mezunu iş arıyor

Diplomalı işsizler ordusu 500 bine ulaştı. Türkiye’de resmi rakamlara göre var olan 2.5 milyon işsizin beşte birinin yükseköğretim mezunu işsizlerden oluştuğu ortaya çıktı.

Türkiye eğitimli işsiz sayısı ile dikkat çekiyor. Bağımsız Eğitim Sen’in Türkiye İstatistik Kurumu Hane halkı İşgücü verilerinden yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de mevcut 2 milyon 551 bin işsizin 484 bininin yükseköğretim mezunu işsizlerden oluştuğu tespit edildi.

Aralarında yüksek lisans ve doktora gibi üst öğrenimi de bulunan diplomalı işsizlerin ise 272 bini kadınlardan, 212 bini erkeklerden oluşuyor.

19341

Atanmayan öğretmenler ilk sırada

Açıklamada, son dönemde eğitim fakültelerinin artması ve buna karşılık hükümetin yeteri kadar öğretmen ataması yapmaması nedeniyle, her yıl verilen mezunlardan birçoğunun işsiz kaldığı öğretmenlerin, diplomalı işsizler ordusunda ilk sırayı aldığı belirtildi. 300 bin atanamayan öğretmenin kadro açılmasını beklediği, bu rakamın öğretmenlerin yaşadığı işsizlik sorununu bir kez daha gözler önüne serdiğine dikkat çekildi.

 Okur-yazar olmayanlar diplomalılardan daha şanslı

Araştırmada, okur-yazar olmayan nüfusta yer alan işsiz sayısının sadece 68 bin kişi olduğu belirtildi. Buna nazaran diplomalı işsiz sayısının 484 bin kişi olmasının vahametine dikkat çekilirken, “Hükümet eğitim politikası ile istihdam politikasını birbirinden ayrı düşünmemeli. Bir taraftan gençlere okumaları için fırsat sunulurken, diğer taraftan alanları ile ilgili istihdam ortamı yaratmak hükümetin asli görevidir” denildi.

Bağımsız Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdullah Soy, konuya ilişkin açıklamasında, üniversite mezunlarının kamuda daha fazla istihdam edilmesi için hükümetin istihdam stratejisini yeniden gözden geçirmesi ve bu kapsamda yeni açıklanan hükümet programının istihdamla ilgili ayağında değişiklikler yapılmasına gerek olduğunu söyledi.

500 bin üniversite mezununun işsiz olduğuna dikkat çeken Soy, devletin istihdamı artırmak için üniversite mezunu istihdam eden şirketlere belli oranlarda teşvik verebileceğini ve işveren SSK primlerinde de düzeltmeye giderek işsizliğe çözüm bulabileceğini ifade etti. Soy, bir başka düzenlemenin de devlet ihalelerine giren şirketlerde, üniversiteli personel sayısına göre öncelik sağlanması olarak sağlanabileceğini kaydetti.

Türkiye’nin atanamayan öğretmen gerçeği ile de karşı karşıya olduğunu hatırlatan Soy, “300 bin öğretmen atamayı bekliyor. Yıllardır atanamadığı için psikolojisi bozulan öğretmenlerimiz göz göre göre intihara sürükleniyor. Talebimiz öncelikli olarak bu öğretmenlere kadro açılması ve hak ettikleri öğretmenlik mesleğine biran önce kavuşmalarıdır” dedi. ANKA

(Yeni Mesaj, 05.09.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN