Post image
21. Altın Koza’dan ‘Toz Ruhu’ çıktı!

21.-altin-koza-uluslararasi-film-festivali-buyuk-odul-toreni

Ercan Dalkılıç

Bu seneki ödüllerde Nisan Dağ ve Esra Saydam’ın müşterek yönettiği ‘Deniz Seviyesi’, ‘En İyi Yönetmen’ dahil tam 6 dalda ödüllere uzanarak kendinden söz ettirmeyi başardı.

21. Altın Koza Film Festivali, 20 Eylül akşamı Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapılan törenle kapandı. Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 21. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nin en büyüğü Nesimi Yetik imzalı “Toz Ruhu” oldu.

Arabesk sanatçısı olmak isteyen Metin Tosyalı’nın narin hikâyesi izleyen herkesi büyülemişti zaten. Metin Tosyalı’ya can veren Tansu Biçer, ayrıca bu performansıyla En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne uzanmayı başardı.

kozaSon yıllarda Altın Koza’nın ödülleri çifter çifter dağıtma alışkanlığı bu sene de devam ettiği için Biçer, ödülü “Deniz Seviyesi”ndeki performansıyla parlayan Ahmet Rıfat Şungar’la paylaşmak zorunda kaldı.

Yönetmenlik dalında FİLM-YÖN, En İyi Yönetmen Ödülü’nü “Neden Tarkovski Olamıyorum”la olağanüstü bir iş çıkaran Murat Düzgünoğlu’na verdi. Festivalin en iyi yönetmeni ise yukarıda belirttiğim gibi Nisan Dağ ve Esra Saydam ikilisinin oldu. Bana kalırsa bu iki ödül yer değiştirmeliydi: Hikâyeye hakimetiyle bende büyük saygı uyandıran, ikinci filmine imza atmış bulunan Düzgünoğlu “Festivalin En İyi Yönetmeni” olmalıydı. Neyse ki, Düzgünoğlu Yılmaz Güney Ödülü’ne de layık görülerek bir nebze olsun hakkını almış oldu.

altinkozatuzruhuEn İyi Kadın Oyuncu dalında da yine jürinin çift ödül dağıtma hastalığı baş gösterdi. Deniz Özdoğan (İçimdeki Balık) ve Damla Sönmez (Deniz Seviyesi) bu ödülü paylaşırken; akıllarımızda “Balık”ta devleşen Sanem Çelik’e neden ödül yok sorusu dolaşıp duruyordu. “Balık”la ilgili dikkatlerden kaçmayan bir diğer husus ise filmin sadece senaryo ödülü ile mükâfatlandırılmasıydı. “Balık” sanıyorum ki daha fazlasını hak ediyordu. Fakat Reha Erdem’in başkanlığındaki jürinin kararına göre “Balık” tek ödülle yetinmek durumunda kaldı. Gecenin en şaşırtıcı sonucu Siyad En İyi Film Ödülü’nde yaşandı. Kazım Koyuncu’yu bir yan karaktere indirgeyen bunla birlikte futbol şovenizmini körükleyen “Yağmur Kıyamet Çiçeği”ne ödül veren Siyad üyelerini tebrik etmekten başka şey gelmiyor elimizden! TV kültüründen beslenen “Yağmur Kıyamet Çiçeği”nin “Adana İzleyici Ödülü” alması zaten bekleniyordu.

Yardımcı karakter ödüllerinde pek sürpriz yaşanmadı. Güven verici yüzüyle tanınan Serkan Keskin, “Silsile” filmindeki karakteriyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu olurken; aynı filmde işi toparlamaya çalışan avukatı canlandıran Esra Bezen Bilgin de “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” oldu.

19-altin-kozaBeni en çok sevindiren, hem “Silsile”de, hem de “Toz Ruhu”nda bıçkın delikanlı rolünde göz dolduran Aytaç Uşun’un, hakkı olduğu üzere Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü’ne kavuşması oldu. Aslında festivalde daha çok öne çıkmasını beklediğim ve genel kanının aksine çıtanın üzerinde bulduğum “Nergis Hanım”a giden tek ödül ise Begüm Akkaya’nın ellerinde yükselen Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu ödülü oldu. Oysa “Nergis Hanım”, Zerrin Sümer başta olmak üzere birden fazla ödül kazanabilirdi. Neyse ki, jüri Settar Tanrıöğen’i özel olarak ödüllendirerek ekibin içine biraz olsun su serpti.

Ulusal Uzun Metraj Yarışması’nın ödül listesi: 

En İyi Film: Toz Ruhu

Yılmaz Güney Ödülü: Neden Tarkovski Olamıyorum

Adana İzleyici: Yağmur Kıyamet Çiçeği

En İyi Yönetmen: Nisan Dağ, Esra Saydam (Deniz Seviyesi)

En İyi Senaryo: Derviş Zaim (Balık)

En İyi Kadın Oyuncu: Deniz Özdoğan (İçimdeki Balık) Damla Sönmez (Deniz Seviyesi)

En İyi Erkek Oyuncu: Tansu Biçer (Toz Ruhu), Ahmet Rıfat Şungar (Deniz Seviyesi)

Jüri Özel: Settar Tanrıöğen (Yağmur-Kıyamet Çiçeği, Toz Ruhu ve Nergis Hanım)

En İyi Müzik: Kyle Woodworth (Deniz Seviyesi)

En İyi Görüntü Yönetmeni: John Wakayama Carey (Deniz Seviyesi)

En İyi Sanat Yönetmeni: Osman Özcan (Toz Ruhu)

En İyi Kurgu: Özcan Vardar (Deniz Seviyesi)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Esra Bezen Bilgin (Silsile)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Serkan Keskin (Silsile)

Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu: Begüm Akkaya (Nergis Hanım)

Umut Veren Genç Erkek Oyuncu: Aytaç Uşun (Silsile)

SİYAD En İyi Film: Yağmur-Kıyamet Çiçeği (Onur Aydın)

Film-Yön En İyi Yönetmen: Murat Düzgünoğlu (Neden Tarkovski Olamıyorum)

(Aydınlık, 22.09.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN