Post image
2014’ün İlk 4 ayında ‘nefret söylemi’ arttı

nefret3

Hrant Dink Vakfı’nın 2014 Medyada Nefret Söylemi raporuna göre yılın ilk dört ayında nefret söylemi arttı. Hedefte ise Ermeniler ve Yahudiler var.

Hrant Dink Vakfı’nın yürütmekte olduğu Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi çalışması kapsamında 2014 yılı Ocak-Nisan aylarını kapsayan medya izleme raporu iki bölüm halinde yayımlandı.

Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Dr. İdil Engindeniz’in hazırladığı ilk bölümde dini ve etnik grupları hedef alan nefret söylemi içeriklerinin yanı sıra kadın ve LGBTİ’lere yönelik içerikler ‘Diğer Dezavantajlı Gruplar’ başlığı altında yer aldı.

Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Derya Fırat ve Barış Şannan’ın hazırladığı ikinci bölümde ise 24 Nisan Ermeni Soykırımı’nı anma günü çerçevesinde yazılı basında yer alan ayrımcı söylemin analizi yapıldı.

nefret2Raporun ilk bölümünde yer alan verilere göre, 4 ay içerisinde ulusal, etnik ve dini grupları hedef alan 188 köşe yazısı ve haber içeriği tespit edildi. 2012 yılının ilk dört ayında nefret söylemi içeren yayın sayısı 114 olarak belirtilirken 2013 yılının aynı döneminde 104 içerik incelendi. Aynı ayları kapsayan dönemlerin, güncel gelişmelerden bağımsız olayları kapsadığını düşünürsek, aşağıda ayrıntılarını vereceğimiz konuların ele alınışında nefret söyleminin giderek arttı.

CEMAAT ERDOĞAN GERİLİMİNDEN HRİSTİYAN NEFRET SÖYLEMİ TÜREDİ

Gündemdeki konulardan bir diğeri de Gülen Cemaati ve Erdoğan Hükümeti arasındaki gerilimdi. Cemaat üzerinden genellikle Hıristiyanlara, Yahudilere ve Batı toplumlarına yönelik nefret söylemi üretildi. İncelenen yazılar, yukarıda belirtilen kategoriler doğrultusunda sınıflandırılmakla birlikte bu dönemde “komplo teorileri”nin nefret söylemi üretmede önemli bir araç olarak kullanıldığı gözlemlendi.

nefret1

KÜRTLERE YÖNELİK NEFRET SÖYLEMİ AZALDI

Raporda yer alan bilgiye göre Kürtlere yönelik nefret söyleminde ise düşüş görülüyor. İslam dışı inanışa sahip olan, Sünni olmayan veya herhangi bir inanışı bulunmayan 11 farklı grup hakkında nefret söylemi üretildi.

Yılın ilk dört aylık döneminde, en çok Ermeniler hakkında, 75 içerikte, nefret söylemine rastlandı. İkinci sırada 66 içerikle Yahudiler gelirken, Hıristiyanlar 45 içerikle üçüncü sırada yer aldı. Onların ardından 21 içerikle Rumlar, 10 içerikle Kürtler ve sekiz içerikle İngilizler nefret söylemine maruz kalan gruplar arasında bulundu. AYFER ÇALIKIRAN

(Taraf, 22 Ağustos 2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN