Post image
20 yıldır kadınlar için ilerleme yok!

 

56df1c35c03c114050c029f0

DIŞ HABERLER SERVİSİ – ILO’nun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde açıkladığı yeni rapor, küresel işgücü piyasasındaki büyük cinsiyet açığının sürdüğünü ortaya koydu…

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yayınladığı yeni raporuna göre, son 20 yılda dünyada çalışma hayatında cinsiyet eşitliği konusunda neredeyse hiçbir ilerleme kaydedilmedi. ILO’nun yeni raporu, küresel işgücü piyasasındaki büyük cinsiyet açığının sürdüğünü ortaya koydu. 78 ülkedeki verilerin incelendiği “Çalışma Yaşamında Kadınlar: Eğilimler 2016” raporu, küresel işgücü piyasasının bütününde kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsizliğin sürdüğü sonucuna vardı. Dahası, rapor, son 20 yıl içinde kadınların eğitimi alanında sağlanan önemli ilerlemelerin, çalışma yaşamındaki konumlarına bu oranda yansımadığını gösteriyor. Buna göre, küresel düzeyde, istihdamda cinsiyet açığı 1995 yılından bu yana ancak 0.6 puan azaldı. İstihdam/nüfus oranı ise 2015 yılında kadınlarda yüzde 46, erkeklerde ise 72 olarak açıklandı. Türkiye’de ise kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 32’de kalırken, bu rakam erkeklerde yüzde 71.

Türkiye’de 3 katı

Rapora göre, ücretli ya da ücretsiz işler olsun, kadınların günlük çalışma saatleri bugün de erkeklere göre daha uzun. Gerek üst gerekse alt gelir düzeyindeki ülkelerde kadınlar ortalama olarak erkeklere göre en az 2.5 kat daha fazla ücretsiz ev ve bakım işi yapmakta. Türkiye’de ise kadınlar erkeklerin üç katı kadar ücretsiz ev işi yapıyor. Gelişmiş ekonomilerde, çalışan kadınlar ücretli ve ücretsiz işlerde günde 8 saat 9 dakika çalışırken erkekler 7 saat 36 dakika çalışmakta. Gelişmekte olan ekonomilerde ise kadınların ücretli ve ücretsiz işlerde günlük çalışma süreleri 9 saat 20 dakika iken erkeklerinki 8 saat 7 dakika.

Emeklilikte eşitsizlik

Rapora göre, emeklilikle ilgili haklardan yararlanmada kadınlar erkeklerin gerisinde. Küresel ölçekte, emeklilik yaşının üzerinde olup emeklilik haklarından yararlanan kadın oranı bu konumdaki erkek oranından 10.6 puan daha düşük. Emeklilik yaşının üzerinde olup düzenli emekli maaşı alamayanlar arasında kadınların oranının yüzde 65 olduğu aktarılıyor. Ücretler açısından bakıldığında raporda ulaşılan sonuçlar daha önceki tahminlerini teyit ediyor: Küresel olarak kadınlar, erkeklerin kazandığının hâlâ ortalama yüzde 77’sini kazanıyor. Rapora göre, bugünkü eğilimlerin sürmesi halinde aradaki ücret açığının kapanması için 70 yıldan daha uzun zaman gerekiyor.

(Milliyet, 09.03.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN